Geen aangifte inkomstenbelasting

Miranda mocht van haar werkgever gebruik maken van mijn diensten. Tijdens mijn eerste bezoek gaf ze aan dat ze al jaren geen aangifte had gedaan. De reden daarvoor was dat ze geen Digi-D meer had en dat ze in de veronderstelling was, dat ze om alsnog aangifte te kunnen doen een afspraak moest maken met de Belastingdienst. Aangezien ze veertig uur per week in het onderwijs zat, was die hobbel net wat te hoog om te nemen.

boeteAangifteplicht

Het gevolg was dat Miranda toen wij elkaar ontmoetten al sinds 2011 geen aangifte inkomstenbelasting had gedaan. Miranda was echter wel verplicht om aangifte te doen. Elk jaar viel er een brief bij haar op de deurmat dat ze weer voor 1 mei aan haar verplichting moest voldoen.

Miranda koos ervoor om al die brieven te negeren, omdat ze niet meer wist waar ze moest beginnen. De post bleef voortaan in de brievenbus zitten en werd niet meer door haar geopend. Met als gevolg dat de Belastingdienst na het versturen van verschillende aanmaningen tot het alsnog voldoen aan haar aangifteplicht over ging tot het opleggen van boetes, de zogenaamde verzuimboete.

Verzuimboete

De eerste keer dat je niet tijdig aangifte hebt gedaan is de boete € 369. Als je meerdere jaren geen of te laat aangifte hebt gedaan kan de boete die per jaar wordt opgelegd, oplopen tot € 5.287. Dit was bij Miranda inmiddels het geval.
Door het niet voldoen aan haar aangifteplicht, is de Belastingdienst het inkomen van Miranda gaan schatten. Dit leidde tot ambtshalve (geschatte) aanslagen en dus enorme bedragen aan boetes. Ook deze boetes heeft Miranda gedurende lange tijd genegeerd, waardoor de Belastingdienst is over gegaan tot loonbeslag op haar salaris. En toen kwam ik in beeld.

Alsnog aangifte

Ik heb Miranda uitgelegd, dat ze op elk moment alsnog zelf aangifte zou kunnen doen over de voorgaande jaren. Ze hoefde daarvoor niet naar de Belastingdienst toe te gaan. Vervolgens zijn we meteen aan de slag gegaan met het invullen van de aangiftes. De aangiftes van de afgelopen drie jaar stonden nog voor Miranda klaar in de digitale omgeving van de Belastingdienst. Tot haar verbazing bleek invullen een fluitje van een cent, aangezien al haar gegevens al juist ingevuld bleken te zijn. Alleen voor de oudere jaren hebben we eerst de digitale aangifte programma’s eerst moeten downloaden voor we ze in konden vullen.

In nog geen uur tijd, bleek dat Miranda over de afgelopen jaren geen belasting hoefde te betalen. Ze had over de afgelopen jaren bijna € 15.000 tegoed vanwege de aftrekpost van haar eigen woning.

Goed nieuws

Zojuist kreeg ik een telefoontje van Miranda. De eerste van de vijf ingediende aangiftes was afgehandeld. Miranda kreeg de over dat jaar opgelegde boetes en haar teveel betaalde inkomstenbelasting terug. De Belastingdienst heeft haar aangifte afgehandeld als een bezwaar tegen de eerder opgelegde aanslagen. Nu uit haar aangifte bleek dat Miranda geen inkomstenbelasting hoefde te betalen, maar terug krijgt, staat de opgelegde boete niet in verhouding tot de misgelopen belasting. Miranda krijgt ze de aan haar opgelegde boete terugbetaald. Miranda was hoogst verbaasd dat het zo makkelijk was om zo snel geld te ‘verdienen’.
Heb jij over een of meerdere jaren nog geen aangifte inkomstenbelasting gedaan? Doe dat dan zo spoedig mogelijk alsnog. Zie ook het artikel ‘Mijn aangifte doe ik dit jaar zelf’. In veel gevallen zal het bedrag dat je werkelijk moet betalen lager zijn dan de schatting van de Belastingdienst. Bovendien kan het ertoe leiden dat een opgelegde boete wordt verlaagd of kwijtgescholden.

Uitstel
Lukt het je in een bepaald jaar niet om op tijd (tegenwoordig is dat voor 1 mei) aangifte te doen over het voorgaande jaar, vraag dan uitstel aan. Hoe dat moet lees je in “Uitstel aangifte inkomstenbelasting“.

(Visited 386 times, 1 visits today)