Mag ik?
Als moeder van drie jongens hoor ik elke week wel minstens één kind roepen, mam mag ik …… kopen? Elke week weer. De ene keer gaat het om een aankoop van 80 euro de andere keer om iets van 10 euro.
In dit soort aankopen geldt bij ons thuis een bezinningstijd ingelast. Mijn kinderen moeten er eerst een paar dagen over nadenken voordat ze iets mogen kopen. Bij dure aankopen is de bezinningstijd langer dan bij aankopen van 10 euro. Maar waar het op neer komt is dat ze het bijna nooit meteen mogen aanschaffen.
Het hoeft niet altijd ja te zijn
Zo bestelde mijn middelste zoon kort na zijn verjaardag in december van zijn overgebleven cadeaugeld een hoverkart. Dat is een karretje dat je op je hoverboard kan klikken en waarmee je dan heel makkelijk van je hoverboard een soort skelter maakt. Dat leuke karretje gaat echt heel hard en is volgens mij levensgevaarlijk.
Mijn jongste zoon zeurde in de kerstvakantie, aangestoken door het enthousiasme van zijn broer, ook de hele tijd of hij een hoverkart mocht kopen. Nou niet dus. Hij was in oktober jarig geweest en had een groot deel van zijn geld al gebruikt om allerlei andere dingen te kopen. Hij moest van ons maar even pas op de plaats maken er was genoeg gekocht. Het verlangen naar een hoverkart ebde langzaam weg en er werd maanden niet meer over gepraat.
Bedenktijd
Tot twee weken geleden. Opeens vroeg mijn jongste zoon, of hij er dan nu een mocht kopen. We spraken af dat wanneer hij na een week nog steeds zeker wist dat hij hem wilde kopen, we hem zouden bestellen.
De hoverkart is inmiddels aangekocht en wordt volop gebruikt, zeker nu het vakantie is. Zijn aankoop was het geld zeker waard en ik weet dan ook zeker dat hij er geen spijt van krijgt. Als kers op de taart was de hoverkart nu ook nog eens bijna de helft goedkoper dan in december.
Wishlist
Bij veel van mijn klanten heb ik het idee dat ze geen bedenktijd inlassen tussen de wens om iets te kopen en het moment van aanschaf. Volg deze stappen om een impulsieve aankoop te voorkomen:
- Maak een lijstje van de tien dingen die je nu of ooit nog aan zou willen schaffen, een zogenaamde wishlist.
- Ga sparen voor dat wat boven aan je lijstje staat.
- Koop het pas wanneer je voldoende spaargeld op je rekening hebt staan.
- Bedenk je voor de aanschaf nog een keer of je echt hier je spaargeld aan uit wilt geven.
Je zult merken dat wanneer je een wishlist hebt gemaakt, sommige dingen van plek veranderen op je lijst. Sommige dingen vallen er misschien vanaf, andere dingen krijgen een hogere prioriteit. Zo hebben eetkamerstoelen bij ons vijftien jaar op onze wishlist gestaan. Pas dit jaar hebben we ze aangekocht. Er waren met de komst van drie kinderen in de afgelopen jaren nou eenmaal andere dingen belangrijker dan de aanschaf van 6 eetkamerstoelen. Wil jij mij jouw top 3 laten weten?
Meer tips om te voorkomen dat je aankoop een miskoop wordt, klik hier
Wil je weten hoe ik voordelig kleding inkoop voor mijn kinderen, lees dan “Kleren maken de man“.