I

Zonnepanelen

Mijn ouders zijn altijd goed in het beheren van hun financiën. Ik kan met niet herinneren dat er ooit schulden waren. De enige leningen die mijn ouders in hun leven hebben gehad, waren voor de aankoop van een nieuwe auto.
Toch verbaasde het mij een beetje toen mijn vader vorige week trots vertelde dat hij die dag zonnepanelen had laten plaatsen. Ik vroeg aan hem of hij die investering nog wel terug zou verdienen, maar daarover maakte hij zich geen zorgen. Die zonnepanelen kostten hem namelijk geen cent spaargeld. Via een constructie met de gemeente, kan hij de panelen terug betalen met het geld dat hij maandelijks minder gaat betalen aan zijn energierekening. In zijn geval geschat op ongeveer 50 euro per maand.

Rendement

Uit ervaring weet ik dat het rendement op zijn zonnepanelen hem meer dan dat op gaat leveren. Mijn ouders hebben namelijk net zoveel panelen als wij een aantal jaar geleden hebben aangeschaft. Een goede deal dus als de gemeente los van de werkelijke opbrengst maar 50 euro per maand verrekent.
Naar aanleiding van de nieuwe zonnepanelen, vroeg ik mijn vader hoeveel energie zij op jaarbasis gebruiken. Wij gebruiken met z’n vijven ongeveer 4300 kWh. Bleek dat mijn vader en moeder samen op een gebruik van 4500 kWh zaten!

Energierekening

Natuurlijk meteen op de website van het Nibud gekeken om te kijken of ze nog op de een of andere manier konden bezuinigen op hun energierekening. Mijn vader, een fervent fan van veel en heel lang douchen, gaf meteen toe dat hij inderdaad korter zou kunnen en moeten douchen. Daar valt dus nog het nodige aan winst te behalen.
Ook zou hij nog meer lampen kunnen vervangen door spaarlampen, wat een enorme besparing op zou kunnen leveren. Op hun verwarming zit een thermostaat, dus die schakelt automatisch op tijd uit. Maar de grootste kostenpost in hun energieverbruik stond er niet bij.

Vijf keer duurder!

energierekeningMijn ouders wonen al bijna dertig jaar in hetzelfde huis en toen ze destijds verhuisden, hebben ze een heleboel apparaten nieuw aangeschaft. Dat geldt voor de wasmachine, de wasdroger, de koelkast, de vriezer en de oven. De magnetron heeft in die tijd al meerdere keren de geest gegeven en is dus al vervangen door een nieuwer exemplaar. Aangezien mijn ouders altijd voor degelijke apparaten gaan, gaan ze lang mee. Waar mijn man en ik inmiddels al aan onze tweede wasdroger en wasmachine bezig zijn in 18 jaar, zijn al hun apparaten meer dan twintig jaar oud!
Gezien hun hoge energierekening, ben ik voor mijn vader op zoek gegaan naar het verschil in gebruik van een nieuwe wasdroger en een oude wasdroger als die van hun. Even googelen op internet, leerde mij dat hun oude wasdroger waarschijnlijk per droog beurt vijf keer duurder is, dan onze net nieuwe warmtepomp droger. Hetzelfde geldt voor hun koelkast en vriezer.

Vervangen of niet?

Ik ben een groot voorstander van het vervangen van apparaten omdat ze stuk zijn. Toch blijkt dat vervanging op gezette tijden wel kan voorkomen dat je energierekening onnodig hoog is. Voor mij is dat altijd wel het argument geweest om niet voor een Miele wasmachine te gaan. Ook mijn schoonouders hebben een wasmachine die al dertig jaar meegaat, maar eens in de tien jaar een apparaat vervangen is zo slecht nog niet voor je energierekening. Wil jij weten of je niet teveel betaalt voor je energierekening, lees dan https://time2organize.nl/energiekosten-misschien-kun-jij-ook-besparen/ Maar misschien bespaar jij liever op andere zaken. Lees dan hier verder.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 190 times, 1 visits today)