Besparen

Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar zou je absoluut niet zonder kunnen, waar zou je niet op willen besparen? Belangrijke vragen die ik altijd stel aan mensen met financiële problemen. Maar ook als je geen financiële problemen hebt, kan het belangrijk zijn om voor jezelf een top tien te maken van dingen die geld kosten en die voor jou belangrijk zijn. Wil je weten hoe mijn top 10 eruit ziet? Lees dan snel verder.

Top 10

1.Wonen.

Op een plek waar er genoeg ruimte is voor mijn kinderen om te spelen en voor mij om te werken. Om die reden hebben we een paar jaar geleden besloten om ons huis te verbouwen, omdat ons huis op de ideale plek staat, maar we eigenlijk met drie kinderen minimaal één kamer tekort kwamen, hebben we er twee kamers bijgebouwd. Bezuinigen op onze woonlasten doe ik door regelmatig te controleren of onze hypotheek nog wel past bij onze situatie of door deze zo mogelijk aan te passen.

besparen2. Boodschappen.

Ik vind het belangrijk dat er genoeg te eten is, voor onszelf, maar ook voor vrienden en familie die onverwachts binnen komen vallen. Dat betekent dat ik altijd lekkere dingen in de la heb voor vrienden de gezellig op de borrel komen. Ook heb ik altijd spullen in de vriezer, die ik zo nodig snel en makkelijk kan ontdooien, of spullen in huis heb om snel even een cake te kunnen bakken als we visite krijgen. De boodschappen die ik koop hoeven niet duur te zijn, als het maar genoeg is. Ik bezuinig op boodschappen door restjes eten niet weg te gooien, maar in te vriezen. Handig voor als een van de kinderen iets niet lust wat ik heb gekookt, of een keertje eerder moet eten en het eten nog niet klaar is.

3. Auto.

Ik hoef niet perse een nieuwe auto, maar wel moet hij groot genoeg zijn voor ons gezin van vijf personen en onze hond. Het belangrijkste vind ik dat hij betrouwbaar is en dat hij het doet als ik ermee naar mijn werk wil. Ik bezuinig op de auto door bij de aanschaf rekening een auto te kiezen met een brandstof die gezien het aantal jaarlijkse kilometers het minste kost. Ook controleer ik regelmatig de kosten van de verzekering. Kan het ergens anders goedkoper tegen dezelfde of betere voorwaarden?

4. Kleding.

Ik vind het leuk om kleding te shoppen voor mij en mijn vier mannen. Het voordeel van het hebben van jongens is dat de mode voor jongens niet aan al te veel veranderingen onderhevig is. Ik kan daardoor vaak in de opruiming al heel veel kleren kopen voor de zomer/winter van een jaar later. Soms betaal ik daarvoor maar 30% van de oorspronkelijke prijs. Ik bezuinig op kleding door te wachten op de uitverkoop, die begint tegenwoordig al halverwege het seizoen.

5. Sparen.

Ik wil genoeg spaargeld achter de hand hebben om onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen. Bijvoorbeeld het repareren van de auto wanneer hij kapot gaat, of het vervangen van de wasmachine of wasdroger. Ongeacht de hoogte van onze inkomens hebben we altijd gespaard.

6. Vakantie.

Ik zou niet zonder mijn zomervakantie kunnen, behalve dan als het echt zou moeten vanwege schulden bijvoorbeeld. Ik hoef niet perse elke vakantie weg, of elke zomer te vliegen, maar heb mijn drie weken zomervakantie op een camping wel echt nodig om bij te tanken en weer op te laden. Bezuinigen op de vakantie hoeft niet moeilijk te zijn. Ook wanneer je thuis blijft in de vakantie kan dat je veel kosten aan uitstapjes en eten moet je thuis ook. Voordeel van een camping is vaak dat de kinderen zich op een camping prima vermaken.

7. Inrichting.

Ik vind het leuk om ons huis regelmatig te restylen. Dat hoeft niet veel geld te kosten, maar af en toe een nieuw behangetje op één muur doet vaak al wonderen. Het voelt daardoor meteen weer anders, zonder dat ik gelijk het hele huis opnieuw hoef in te richten.

8. Abonnementen.

Er zijn in ons gezin heel veel abonnementen. op sportscholen, sportverenigingen en verschillende tijdschriften. Zolang het financieel kan is het geen probleem, alhoewel ik er wel elk jaar kritisch naar kijk, welke tijdschriften worden nog gelezen en welke niet?

9. Uitstapjes.

Dankzij onze museumjaarkaart, hoeven we jaarlijks niet veel geld uit te geven aan onze uitstapjes. Leuke musea genoeg.

10. Onze hond.

Hij eet nu zakken voer van de dierenarts. Deze kopen we zo veel mogelijk op internet als ze in de aanbieding zijn. Dat scheelt al gauw bijna 30 euro per zak!

Prioriteiten

Als ik zou moeten besparen, zou ik dat allereerst op dingen doen die niet in mijn top 10 staan. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld denken aan tuinieren, boeken, fotomateriaal, vaker met de fiets in plaats van de auto, planten voor in huis etc. Vervolgens zou ik liever bezuinigen op de kosten van de hond, goedkoper voer, of op de uitstapjes, dan op onze auto. Besparen op ons huis komt op de laatste plaats, omdat dat zou betekenen dat we zouden moeten verhuizen en dat is wel het laatste wat ik wil.

Belangrijk is dat je leert waar jouw prioriteiten liggen. Zo voorkom je dat je verkeerde keuzes maakt, of helemaal geen keuzes maakt. En zoals je weet, niet kiezen is ook een keuze. Dus ga aan de slag met jouw top tien.

Meer lezen over het maken van de juiste keuze? Lees ook “Auto wel of niet all risk verzekeren“.

(Visited 470 times, 1 visits today)