De eenvoud van vroeger

Vroeger was het leven veel minder ingewikkeld dan nu. Ik weet nog dat ik eens per maand met mijn vader mee ging naar de bank. Hij vulde daar aan de balie een papiertje in en dan kwam via een magische buis zijn geld zo in een koker naar beneden vallen. Heel bijzonder vond ik dat. Mijn vader ging eens per maand naar de bank en dan kregen wij kinderen meteen daarna ons zakgeld voor die maand. Grote aankopen deden ze met cheques. Het leven was in financieel opzicht daardoor behoorlijk overzichtelijk. Mijn moeder kreeg het geld voor de boodschappen en kleding contant en mijn ouders hadden beiden ook wat zakgeld. Als er serieus gespaard moest worden (zoals toen ze met hun drie kinderen naar Suriname wilden) hield mijn moeder heel precies een kasboek bij. Een schriftje waarin ze alle uitgaven zorgvuldig noteerde.

Verleidingen van nu

Er waren om ons heen ook veel minder verleidingen dan er nu zijn. Àls je de deur niet uitging, kon je ook geen geld uitgeven. Nu hoeven we niet eens de deur meer uit om iets te kunnen kopen. Zodra je even op je telefoon zit, krijg je op Facebook en andere social media allerlei aanbiedingen van dingen waar je de afgelopen week op gegoogled hebt.
Als ik voor mijn zoon op internet op zoek ga naar basketbalschoenen, omdat ze die nou eenmaal niet in de reguliere sportwinkels verkopen in Apeldoorn, wordt ik de week daarna overspoeld met advertenties van basketbalschoenen. Ook wanneer ik gewoon even op de bank mijn Facebook berichten bekijk, zie ik daar allerlei handige gadgets langskomen. Dingen die het leven nog makkelijker of leuker maken, maar waarvan je tot voor kort niet eens wist dat ze bestonden!

Pin, pin , pin, pin

De meeste van mijn klanten lukt het niet om te sparen. Ik ga dan altijd samen met ze op zoek om te kijken waar dat aan ligt. Is er echt onvoldoende geld om te sparen of maken ze de verkeerde keuzes. Opvallend is elke keer weer dat mensen veel meer geld uitgeven aan kleding, eten en of uitstapjes dan ze denken te doen. Daar waar je vroeger een vast bedrag aan zakgeld in je portemonnee had, kun je nu alles pinnen. Bedragen onder de 25 euro kun je zelfs contactloos bepalen dus voor dat soort ‘kleine’ bedragen zijn betaald voordat je er erg in hebt.

kasboekKasboek

Als jij het moeilijk vind om te zien waar je geld blijft, raad ik je aan om een kasboek bij te gaan houden. Pin niet vaker dan eens per week een vast bedrag en schrijf elke dag even op waar je geld aan hebt uitgegeven. Wie dat allemaal teveel gedoe vindt, zou eens een digitaal kasboek kunnen proberen. Een digitaal kasboek is een app op je telefoon of tablet, waarmee je precies bij kunt houden waar je je geld aan uitgeeft.

Er zijn een heleboel gratis apps waarmee je redelijk eenvoudig je uitgaven kan bijhouden. Kijk bijvoorbeeld eens naar:
1. GRIP van de ABN
2. Dyme Budget
3. Buddy
4. App van je eigen bank waarmee je je uitgaven kunt rubriceren en zodoende kan zien waar jouw geld naartoe gaat.

De hierboven genoemde apps zijn allemaal gratis. Vaak hebben ze ook een betaalde variant die net wat uitgebreider is. Begin gewoon eens met de gratis versie en kijk welke jij fijn vindt werken om als kasboek te gebruiken. Een kasboek anno nu is leuk om bij te houden en het geeft je snel en makkelijk inzicht in je bestedingspatroon. Misschien krijg jij zo ook eindelijk grip op je geld.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 464 times, 1 visits today)