Je herinnert je de dag dat ze geboren werden nog als de dag van gisteren. Maar dan opeens 18 jaar later, zijn ze -in ieder geval voor de wet- volwassen.
Ze mogen vanaf dat moment opeens stemmen, maar ook in financieel opzicht verandert er een hele boel.

Kinderbijslag

volwassenVanaf het eerste nieuwe kwartaal nadat je kind 18 is geworden, stopt de kinderbijslag. Tenzij je kind op de eerste dag van het nieuwe kwartaal jarig is, dan stopt de kinderbijslag meteen op het moment dat je kind 18 wordt.
Is je kind 18, maar volgt het nog een opleiding aan het voortgezet onderwijs, dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Kindgebonden budget

Zodra je kind 18 wordt en geen recht meer heeft op studiefinanciering, vervalt ook het recht op kindgebonden budget. Het kindgebonden budget wordt altijd vooraf uitbetaald. Het kindgebonden budget eindigt dus altijd in de maand voorafgaand aan de maand waarin je kind 18 wordt.

Zorgverzekering

Vanaf hun 18e moeten kinderen een eigen zorgverzekering afsluiten. Vanaf dat moment moeten ze ook een eigen zorgpremie gaan betalen. Dit kan bij de verzekeraar waar ze eerder ook meeverzekerd waren, maar kijk ook eens of ze als student niet een voordeligere verzekering bij een andere verzekeringsmaatschappij kunnen sluiten.

Zorgtoeslag

Als je kind een eigen zorgpremie moet betalen, is de kans groot dat er ook recht bestaat op zorgtoeslag. Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, mag je niet teveel verdienen, niet teveel vermogen hebben en 18 jaar of ouder zijn.
Zorg dat je de zorgtoeslag op tijd aanvraagt. Je krijgt hem dan uitgekeerd vanaf de maand waarin je 18 bent geworden. Mocht je dit zijn vergeten, dan kun je dit voor het lopende jaar alsnog tot 1 september van het volgend jaar aanvragen.

Volwassen

Zodra je kind 18 jaar is geworden is hij of zij volwassen. Dat betekent ook dat ze vanaf dat moment zelf leningen mogen aangaan zonder toestemming van hun ouders. Praat hierover met je kind, wanneer is lenen verstandig en wanneer niet. Uiteindelijk beslissen ze zelf of ze een lening willen aangaan of niet.
Dit geldt ook voor het aanvragen van studiefinanciering. Lees ook “Huidige leenstelsel financiële strop van de toekomst?

Wil je samen met je bijna 18-jarige testen of hij/zij een beetje goed op de hoogte is van alle financiële regels? Doe dan samen de quiz, waarmee je je financiële kennis kunt testen

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 408 times, 1 visits today)