Regelmatig wordt ik benaderd door de partner van een rommelig iemand. Deze partner wil dan graag dat ik zijn of haar rommelige partner minder rommelig maak. Soms proberen ze zelfs met mij een afspraak te maken voor hun partner en in veel gevallen weet die partner van niets!

cahaosandorderRommelige partner

Ik kan iemand alleen maar helpen als diegene zelf geholpen wil worden. Als iemand last heeft van zijn eigen chaos, omdat hij of zij dingen niet meer terug kan vinden, dan is het verstandig als diegene op zoek gaat naar hulp.

Ik kan geen mensen helpen die zelf wel chaotisch zijn, maar dit niet als een probleem ervaren. En die mensen bestaan echt! In dat geval zal je het probleem dat je hebt met je ietwat chaotische partner zelf op moeten lossen. Misschien ben jij zelf wel een enorme perfectionist? Zie ook het artikel hierover.

Maak afspraken

Wat je in die gevallen wel kan proberen is om duidelijke afspraken te maken met je partner en houdt daarbij rekening met elkaars zwakke en sterke kanten.

1. Spreek bijvoorbeeld af dat jij de administratie onder je hoede neemt, omdat je nou eenmaal beter bent in het creëren van overzicht. Zorg dan wel dat je partner de weg weet in jullie administratie. Het is belangrijk dat je dingen zo opbergt dat ook je partner ze terug kan vinden.

2. Geef je partner als dat mogelijk is een eigen kamer, waar hij of zij rommel mag maken zonder dat jij je daaraan stoort. Spreek dan ook af dat jij deze kamer niet eigenhandig gaat opruimen!

3. Als je partner iets zoekt, laat hem of haar dan alleen zoeken. Of het nu gaat om autosleutels of een paspoort. Als je partner chaotisch is, dan zal hij of zij zelf moeten ervaren welke stress het oplevert om dingen nooit terug te kunnen vinden. Uit eigen ervaring weet ik dat mee gaan helpen zoeken, en vervolgens vragen of hij daar of daar al heeft gekeken, alleen maar leidt tot ruzies. Ik geef toe dat dit heel moeilijk is, maar oefening baart kunt.

4. Bedenk je regelmatig dat een chaotische partner niet te veranderen is, net zoals jij zelf niet opeens rommelig kunt worden. Het is gewoon een kwestie van beiden een beetje water bij de wijn doen.

Toch hulp?

Als het je lukt om je niet teveel te storen aan de rommelige kant van je partner, dan kunnen jullie samen heel oud worden. Merk je dat je partner zelf last krijgt van zijn rommelige aard, neem dan contact op, maar dan wel met instemming van je partner!

Wil je reageren op dit artikel, graag.

(Visited 1.146 times, 1 visits today)