Jaarlijkse financiële check-up

Het blijft moeilijk voor veel mensen om grip te houden op hun geld. Hoe weet je dat er niet meer uit gaat dan er binnen komt? Ik raad al mijn klanten daarom aan om jaarlijks een financiële check-up te doen van hun financiën. Zelf doe ik deze altijd in januari. Dan kijk ik wel kosten we maandelijks hebben en of dit nog past bij onze salarissen. De meeste mensen krijgen per 1 januari salarisverhoging en dan kun je deze meteen meenemen bij het maken van het nieuwe overzicht van je inkomsten en je uitgaven. Lees ook het artikel administratieve eindejaarsschoonmaak in 7 stappen.

Life changing moments

Ik weet echter ook dat er genoeg mensen zijn die niet jaarlijks een overzicht maken van hun inkomsten en uitgaven. Voor die mensen heb ik alle life changing moments op een rijtje gezet. Op die momenten zou iedereen altijd een overzicht moeten maken van zijn inkomsten en uitgaven.

Hieronder volgt een top 8 van Life changing moments:
life changing moments1. Je gaat samenwonen.
Hoe gaan jullie jullie financiën inrichten, wie betaald wat? Doen jullie een gezamenlijke betaal-/spaarrekening?
2. Jullie gaan trouwen:
Wat mag de bruiloft kosten en hoe gaan we dit bij elkaar sparen?
3. Gezinsuitbreiding:
Iedereen weet dat kinderen veel geld kosten, maar wat betekent dit nou voor onze financiële situatie. Is er genoeg financiële ruimte om nog af en toe uit eten te gaan of op vakantie? Zie ook het artikel Een kind wat betekent dat financieel?
4. Een van beide partners gaat minder werken.
Wat betekent dit financieel en hoe verandert dit bijvoorbeeld de verdeling van de kosten?
5. Een van beide partners verliest zijn baan of krijgt een andere baan:
Wat betekent dit voor het inkomen en moeten er wijzigingen worden aangebracht in het uitgavenpatroon of de hoogte van het spaargeld.
6. Je kind gaat studeren:
Kan en wil je hem of haar financieel bijstaan en zo ja voor welk bedrag? Betaal je bijvoorbeeld de verzekeringen of nog meer kosten?
7. Jij en je partner gaan uit elkaar:
Opeens draai je zelf weer voor alle lasten op en het kan dan handig zijn om alle inkomsten en uitgaven weer even op een rij te zetten om te kijken hoe je er financieel voor staat. Misschien heb je wel recht op toeslagen.
8. Je partner overlijdt:
Misschien heb je wel recht op nabestaandenpensioen van je overleden partner of heb je nu wel recht op toeslagen. Zie ook Huurtoeslag, misschien nu wel  en zorgtoeslag doe de check

Inventariseer en pas aan

Alle bovengenoemde gebeurtenissen zijn zogenaamde life changing moments. Al deze veranderingen zijn zo ingrijpend dat het belangrijk is om op die momenten even pas op de plaats te maken. Opnieuw te inventariseren wat er in komt en vooral wat er uit gaat. Opnieuw bepalen hoeveel er maandelijks kan worden gespaard om te zorgen dat er toch altijd een financiële buffer is.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 271 times, 1 visits today)