Rekeningen over het hoofd zien

Misschien heb je het gehoord op het journaal, maar mensen zien steeds vaker rekeningen over het hoofd. Uit een onderzoek van het NIBUD blijkt dat mensen het moeilijk vinden om overzicht te houden over al hun post. We krijgen nog maar een fractie van onze rekeningen via de post. De rest ontvang je via mail of via bijvoorbeeld mijnoverheid. Het is daardoor moeilijk om in de gaten te houden of je al je rekeningen hebt betaald.

Rekeningen in de brievenbus

Vroeger was het wat dat betreft een stuk eenvoudiger. Alle post en dus alle rekeningen vielen bij je in de brievenbus en de kans dat een rekening je kon ontgaan was niet zo heel erg groot. Mocht dat wel een keer gebeuren, dan kreeg je nadat de betaaltermijn was verstreken altijd nog een herinnering in je brievenbus en kon je de rekening alsnog tijdig, voordat er allerlei kosten en rente bovenop kwamen, voldoen.

Rekeningen per mail

Maar gelukkig leven we nu in het digitale tijdperk en krijgen we een groot deel van onze rekeningen alleen maar via de mail. Met name telefoonmaatschappijen, energieleveranciers en verzekeraars, sturen hun rekeningen steeds vaker via mail. Nog lastiger is het als je zelfs geen rekening per mail krijgt toegestuurd, maar daarvoor zelf moet inloggen op een website om je rekening te kunnen bekijken. Wie doet dat nou elke maand?

Tips voor meer grip op je rekeningen

Om te voorkomen dat je het overzicht kwijt raakt, heb ik een aantal tips voor je.
1. Zorg dat je dagelijks je gewone post uit je brievenbus haalt;
2. Haal je post uit de envelop en beslis meteen of je er wat mee moet gebeuren opbergen/betalen/weggooien;
3. Bewaar de op te bergen post en de te betalen post op een vaste plek in huis. Bijvoorbeeld twee postbakken in de gang, op de tafel of een bureau;
4. Zorg dat je je vaste lasten zoveel mogelijk via automatische incasso betaalt;
5. Betaal alle aankopen via internet, meteen via Ideal of via een overschrijving;
6. Mocht je toch bij wijze van uitzondering een rekening niet meteen betaald hebben, print deze aankoop dan meteen uit en bewaar deze print in je postbak met te betalen;
7. Mocht je nou bijvoorbeeld geen printer hebben, maak dan een aantekening op een A4. Noteer de datum van je aankoop, het bedrag dat je moet betalen en de uiterste datum van betaling en de winkel waar je iets hebt aangekocht. Bewaar alle te betalen facturen in een aparte map in je mail;
8. Betaal eens per maand na ontvangst van je salaris al je openstaande rekening;
9. Mocht je onverhoopt een rekening niet kunnen betalen, neem dan contact op met het bedrijf waarvan je de rekening niet in een keer kan betalen en maak een afspraak om de rekening in termijnen te betalen.
10 En last but not least: Shop niet meer dan je kan betalen!
Meer lezen over grip op je administratie? Lees dan het artikel dat ik hierover schreef.

Vroeger meer besef van budgetten

rekeningenVroeger was het wat dat betreft veel overzichtelijk. Je haalde eens per maand geld bij de bank en kon je alleen het geld uitgeven dat je bij de bank had opgenomen. Je wist welk deel van dat geld voor de boodschappen was en welk deel voor kleding en wat er dan overbleef aan zakgeld. De rest van het geld dat nog op je rekening stond was voor de betaling van alle rekeningen.

Geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven!

Tegenwoordig hoeven we niet meer van tevoren te bedenken hoeveel geld we aan wat willen uitgeven. We kunnen allemaal rood staan op onze bankrekeningen. Als we geen geld hebben maar wel iets willen kopen, doen we dat gewoon op afbetaling. En zo geven we massaal geld uit dat we helemaal niet hebben. We hebben te weinig benul van hoeveel geld we uit mogen geven aan kleding, sporten et cetera. Wanneer we aan het eind van ons inkomen nog een stukje maand over hebben, dan schuiven we de betaling van openstaande rekeningen gewoon een maandje door. Persoonlijk denk ik dat het vooral daar mis gaat. Iedereen moet weer leren budgetteren en geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven!
Doe jij ook aan boekhouden op creatieve wijze? 

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

(Visited 305 times, 1 visits today)