Opeens alleen

alleenOngeveer een maand geleden kreeg ik een telefoontje van Margo. Haar man was nu bijna een jaar geleden plotseling overleden. In het afgelopen jaar had ze allerlei zaken rondom de begrafenis van haar overleden man geregeld, soms alleen en soms met de hulp van haar dochter. Ze vertelde dat er geen schulden waren, maar dat ze geen grip meer had op haar financiën en vooral op haar administratie. Dit gaf haar een groot gevoel van onrust. Nu bijna een jaar na het plotselinge overlijden van haar man wilde ze graag orde op zaken stellen. Ze stond er nu eenmaal alleen voor en het werd tijd dat ze de baas over haar administratie werd.

Samen is fijner dan alleen

Samen zijn Margo en ik aan de slag gegaan om orde in de chaos van haar administratieve zaken aan te brengen. De papieren chaos bij Margo viel heel erg mee, maar het belangrijkste was dat Margo niet wist wat ze moest bewaren en hoe. Samen hebben we een eind gemaakt aan de papieren chaos en alle papieren die ze wilde bewaren ordelijk in mappen gestopt.
Margo had bijvoorbeeld alle bankrekeningen op naam van haar man door laten lopen en kreeg ook op allerlei verschillende rekeningen geld binnen. Eerst hebben we bekeken welke uitkeringen er waren en op welke rekening ze deze zou willen laten storten. Een paar telefoontjes met de pensioenuitvoerders en alle bedragen kwamen voortaan op de goede rekening binnen.

Regelzaken

Door het overlijden van haar echtgenoot was de voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting vorig jaar stopgezet. Om deze opnieuw aan te vragen moest Margo inloggen met haar DigiD. Margo wist niet waar haar overleden echtgenoot zijn DigiD wachtwoorden. Samen hebben we eerst een nieuwe DigiD aangevraagd. Pas na een paar dagen hebben we toen opnieuw de voorlopige teruggaaf aan kunnen vragen. Met ingang van volgende maand krijgt Margo haar voorlopige teruggaaf op haar eigen rekening gestort en kan ze dit bedrag gewoon gaan sparen.
Verder bleek Margo veel rekeningen te hebben die nog op naam van haar man stonden. Nu ze er alleen voor stond moest de tenaamstelling van deze contracten worden aangepast. Vaak is er niet meer dan een telefoontje voor nodig om dit soort zaken recht te zetten, maar het moet wel gebeuren.

Opzeggen en aanpassen nu je alleen bent

Na een telefoontje met de Gemeente bleek dat Margo ook nog recht had op verlaging van haar gemeentebelasting, omdat ze nu in plaats van een meerpersoons huishouden een eenpersoons huishouden had. Als je alleen bent krijg je een lagere aanslag voor je afvalstoffenheffing.
Margo haar man bleek nog een uitgebreid abonnement van de ANWB te hebben, met aanhanger en buitenland dekking. Zelf gaf ze aan dat ze niet verwachtte nog alleen met de auto en caravan naar het buitenland te gaan. Een telefoontje met de ANWB en alles was zo omgezet, bovendien kreeg Margo het teveel betaalde abonnementsgeld terug.

Opgelucht

Het waren allemaal klussen waar Margo als een berg tegenop zag. Maar uiteindelijk was de klus in ongeveer vijf uur geklaard. Margo weet voortaan waar ze haar papieren moet opbergen en nog belangrijker, waar ze ze kan terugvinden. Voortaan staat Margo haar ‘mannetje’. Margo kon weer rustig gaan slapen en voelde zich een stuk minder opgejaagd.

Orde op zaken stellen na een overlijden, het is fijn als ik iemand zo goed kan helpen. Natuurlijk was het nog beter geweest als Margo zich eerder met de administratie en financiën had bezig gehouden. Hoe zit dat met jou? Sta jij in administratief opzicht je mannetje als je partner wegvalt? Ik hoor het graag van je.
En als je partner plotseling wegvalt, is er dan voldoende geld om de begrafenis te betalen? Lees ook “Begrafenisverzekering heb jij er al over nagedacht?”

(Visited 743 times, 1 visits today)