Zorgverzekering

Als mensen in de financiële problemen komen, kiezen ze er vaak voor om hun zorgverzekering niet (meer) te betalen. Waarom dit niet verstandig is. leg ik uit in dit artikel.
In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering te sluiten. Doe je dit niet, dan krijg je eerst een waarschuwing van het CAK. Vervolgens kan het CAK je ook nog een boete opleggen, en uiteindelijk zelfs een zorgverzekering voor je afsluiten.

Aanmelding CAK

Als je 6 maanden geen premie hebt betaald, wordt je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK. Het CAK zorg er dan voor dat jouw zorgpremie voortaan wel wordt betaald. Daarvoor heeft het CAK een paar mogelijkheden.
Als je recht hebt op zorgtoeslag, wordt de zorgtoeslag door het CJIB (de instantie die de premies int voor het CAK) geïnd van de Belastingdienst. Het restant van de premie wordt vervolgens door je werkgever rechtstreeks vanuit je loon, of uitkering uitbetaald aan het CJIB.

Bestuurlijke premie

zorgverzekeringBij betalingsachterstanden wordt de aanvullende zorgverzekering vaak stop gezet door je zorgverzekeraar en houd je alleen de basisverzekering over. Na aanmelding bij het CAK, betaal je niet meer de gewone premie, maar de zogenaamde bestuurlijke premie. Deze bestuurlijke premie is voor 2019 € 138,50 per maand. Je betaalt dan dus een extra hoge premie voor je basisverzekering.

Afmelding CAK

Deze bestuurlijke premie blijf je betalen zolang de zorgverzekering je niet afmeldt bij het CAK. Om te zorgen dat je zorgverzekeraar je weer afmeldt bij het CAK, zul je met je zorgverzekeraar een betalingsregeling moeten treffen om de niet betaalde premies alsnog te betalen.
In sommige gevallen is het treffen van een betalingsregeling voldoende voor de verzekeraar om je af te melden bij het CAK. Er zijn ook verzekeraars die je pas afmelden nadat je minstens drie maanden de gemaakte betalingsregeling bent nagekomen. Sommige verzekeraars melden je pas af als de hele achterstand is betaald.

Gewone premie

Pas na afmelding mag je weer de ‘gewone’ premie aan je zorgverzekeraar betalen. Na afmelding ontvang je altijd een afrekening van het CAK waarin staat wat je hebt betaald en wat je nog moet betalen of terug ontvangt. Belangrijk is dat je je na afmelding wel aan de afgesproken betalingsregeling houdt, anders zal deze je weer opnieuw aanmelden bij het CAK.

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer het je om welke reden dan ook niet lukt om al je rekeningen niet te betalen, kies er dan nooit voor om je zorgverzekering een tijdje niet te betalen. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat je dan een relatief hoge bestuurlijke premie betaalt voor een basisverzekering. Vaak leidt dit ertoe dat mensen nog verder in de financiële problemen komen, omdat ze kosten uit de aanvullende verzekering, denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie niet meer vergoed krijgen. Uiteindelijk ontkom je toch niet aan het betalen van de premie voor je zorgverzekering, maar betaal je via een omweg wel de hoofdprijs! Wil jij hulp bij het op orde krijgen van je financiën, schroom dan vooral niet en neem contact met me op. Wil jij meer lezen over de zin of onzin van een tandartsverzekering, lees dan dit artikel.

Zorgtoeslag

Lang niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag ontvangt deze ook. Check hier of jij in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2019, All rights reserved.

(Visited 119 times, 1 visits today)