Grip op hun geld

Als budgetcoach merk ik de laatste tijd een nieuwe trend. Steeds vaker word ik gebeld door vaders of moeders. Ze willen dan informatie over mijn werkwijze, omdat ze mij graag cadeau willen doen aan hun zoon of dochter. Soms is er sprake van een jarenlange strijd over de manier waarop hun zoon of dochter met zijn of haar financiën omgaat.
Ouders kijken met lede ogen toe hoe hun kind (in hun ogen) teveel geld uitgeeft aan kleding, uit eten gaan of bijvoorbeeld luxe artikelen. Ze vrezen dat hun kind zich in de schulden werkt of dat in de toekomst zal doen omdat er niet wordt gespaard. Graag willen ze hun kind helpen om weer grip op hun geld te krijgen.

Budgetcoach als mediator

budgetcoach cadeauAls budgetcoach wordt ik dan geacht om op te treden als een soort van mediator. Ik moet de zoon of dochter gaan vertellen wat ze niet goed doen en hoe het wel zou moeten. Natuurlijk wil ik mensen altijd graag helpen om financieel zorgeloos in het leven te staan. Belangrijk is dan wel dat de zoon of dochter en een eventuele partner volledig achter mijn komst staat.

Wat hoop je te bereiken?

Het belangrijkste ingrediënt om een traject te laten slagen is of de wil er is om te veranderen. Naast de wil moet er ook een zekere inzet zijn van de gecoachte partij. Iemand moet al een intrinsieke motivatie hebben om met mij aan de slag te willen. Dat is dan ook altijd een van de dingen die ik bij een intake vraag: ” Waarom willen jullie mijn hulp?”. Soms is het antwoord dan, omdat ik dat geruzie met mijn ouders zo zat ben. Ik snap natuurlijk dat gedoe met je ouders heel vervelend is, maar ik wil altijd van ze weten wat ze hopen dat dit traject hun oplevert.

Geen grip op hun geld

Alleen wanneer een potentiële klant toegeeft dat op de een of andere manier last te hebben van het niet hebben van grip op hun geld, kan ik met ze aan de slag. Zolang het voor zoon of dochterlief geen probleem is om altijd rood te staan, kan ik ze ook niet helpen. Ik leg ze altijd uit wat het ze oplevert om wel grip te hebben op hun uitgaven.

Eigen inschatting

Ik ga nooit standaard af op wat de ouder mij heeft verteld, maar ga zelf in kaart brengen waar het geld aan wordt uitgegeven. Ik geef aan wat mij opvalt in het uitgavenpatroon van de klant. Zowel in positieve als in negatieve zin. Ik kijk daarbij zowel naar de vaste lasten als naar de variabele.
Voor iemand met een hoog inkomen en een relatief hoge huur of hypotheek kan het moeilijker zijn om te sparen dan voor iemand met een lager inkomen en een relatief lage huur.

Gezinssituatie

Ik houd altijd rekening met de gezinssituatie van degenen die ik coach. Zo ga ik bij jonge gezinnen altijd in gesprek over de vraag of ze ooit kinderen willen en of ze enigszins een idee hebben wat een kind kost. Zie ook het artikel ‘Een kind wat betekent dat financieel’ Gezinnen die de kinderen al wat ouder hebben hebben weer hele andere kosten. Denk aan de mobiele telefoons van de kinderen en de kosten voor hun schoolboeken, laptops of kosten van schoolreisjes.

Cadeau

Mijn doel is altijd om de stress rondom financiën te beperken of nog liever weg te nemen en te werken aan een gezonde spaarrekening. Dus mocht jij nog op zoek zijn naar een leuk Sinterklaas of Kerstcadeau voor je zoon of dochter, geef dan eens een budgetcoach cadeau. Behalve dat ik je kinderen de grip op hun geld terug geef, geef ik ze ook de grip op hun leven weer terug. Lees ook het artikel ‘Budgetcoaching alleen voor domme mensen’

Wil je reageren op dit artikel? Graag!

Copyright © 2017, All rights reserved.

(Visited 292 times, 1 visits today)