Contract onbepaalde tijd 

Hoe hoog zijn jouw energiekosten? Energiemaatschappijen zijn net als banken niet helemaal eerlijk tegen hun klanten. Zie ook het artikel Waarom jij misschien wel teveel hypotheekrente betaalt. Zo af en toe kom ik bij klanten over de vloer die nog nooit over gestapt zijn naar een andere energiemaatschappij. Dat betekent dat ze nog een contract voor onbepaalde tijd hebben.
De energieprijs is in de afgelopen jaren (mede door het grotere aantal aanbieders) enorm gedaald. Als jij nog een contract voor onbepaalde tijd hebt, betaal je waarschijnlijk de hoofdprijs voor je energie. Op de oude vergelijkingssites voor energie, is het ook best ingewikkeld om te berekenen wat nou je voordeel is als je zou overstappen naar een andere energiemaatschappij. Je moet rekening houden met vaste kosten en variabele kosten en het vergde een hoop gereken om te bepalen bij welke maatschappij je het goedkoopste uit bent.

Veilingssites

Sinds een aantal jaren bestaan er veilingsites, onder andere van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis, hierdoor is het vergelijken van alle energiekosten een stuk makkelijker geworden. Op zo’n veilingsite hoef je namelijk alleen maar in te vullen wat je (gemiddelde) verbruik is in de afgelopen jaren. Vervolgens krijg je (vaak per mail) een aanbod van een energieleverancier, die bij jouw gebruik het goedkoopste is. Je ziet in dit aanbod precies wat je nieuwe maandbedrag wordt en wat je dus kunt besparen op je energiekosten. Het loont zeer zeker de moeite om je eigen gebruik eens op zo’n site in te vullen.

Besparen op je energiekosten

Bij klanten die nog nooit eerder waren overgestapt, ben ik zelfs besparingen van € 75,- per maand tegen gekomen. Maar ook als je al wel eerder bent overgestapt naar een andere energieleverancier, kun je door mee te doen aan een veiling op een makkelijke manier uitrekenen of je geld kunt besparen. Als je wilt overstappen dan regelt de nieuwe aanbieder de overstap. Een van de voorwaarden is wel vaak dat je binnen twee of drie maanden kunt overstappen. Behalve door te veranderen van energieleverancier, kun je mogelijk ook besparen door energiezuinigere apparaten aan te schaffen. Alles hierover lees je hier.

Opzegtermijn

Nou is dat bij een contract voor onbepaalde tijd geen probleem. Dan hoef je geen rekening te houden met een opzegtermijn. Wel kan het dan verstandig zijn om op te zeggen rond de datum dat je ook je jaarafrekening krijgt. Zo voorkom je dat je in een keer een enorm bedrag moet betalen omdat je meer energie hebt gebruikt dan je aan voorschotten hebt betaald. Dit is vooral wanneer je na een winter wilt overstappen, maar je bijvoorbeeld pas in augustus je eindafrekening zou krijgen. Je hebt dan lekker de hele winter gestookt en moet nu in een keer de termijnen tussen je opzegdatum en de datum waarop je je jaarlijkse eindafrekening zou krijgen, ophoesten.

Opzegkosten

Mocht je nou een contract voor een bepaalde tijd hebben, meestal 1, 2 of 3 jaar, dan kun je beter aan het eind van je contract overstappen. Je voorkomt daarmee dat je opzegkosten moet betalen. Er zijn ook situaties waarin de nieuwe energieleverancier de opzegkosten voor zijn rekening neemt. Controleer dan altijd wel goed de voorwaarden. Vaak blijkt dat de nieuwe leverancier de opzegkosten pas bij de eerste jaarafrekening in verrekent. Dan moet je de opzegkosten toch nog eerst een jaar voorschieten!

(Visited 149 times, 1 visits today)