Vakantiegeld wettelijk recht

Als je in Nederland in loondienst bent, of een uitkering ontvangt, krijg je veelal in de maand mei je vakantiegeld uitgekeerd. Dit vakantiegeld bouw je op doordat je werkgever maandelijks 8% van je inkomen reserveert. Hierdoor ontvang je na twaalf maanden sparen een vakantie-uitkering van 96% van je salaris of uitkering.
Het recht op vakantiegeld is een wettelijk recht. De overheid is schijnbaar van mening dat de werkende mens niet in staat is om zelf te sparen voor zijn vakantie. Dus ontvangt iedereen die in loondienst werkt verplicht vakantiegeld.

Kun je wel op vakantie?

strandHet lijkt er soms op dat mensen, doordat ze vakantiegeld krijgen, ook van mening zijn dat ze dit geld aan vakantie moeten/mogen besteden. Zo kom ik soms bij gezinnen waar de financiën op meerdere fronten wringen. Het lukt allemaal nog net, maar het ene gat wordt met het andere gevuld.
Bij dergelijke gezinnen vraag ik ze altijd of ze het financieel wel aankunnen om op vakantie te gaan. Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om het extraatje van je vakantiegeld op een spaarrekening te storten voor onvoorziene omstandigheden. Geloof me met een redelijke buffer op je spaarrekening slaapt het ’s nachts een stuk prettiger.

Dagjes uit

Doe vooral niet wat een klant van mij deed, die op zich heel verstandig besloot dat op vakantie gaan er dit jaar financieel niet uit kon. Nou had hij net een nieuwe vriendin met een klein dochtertje en die vriendin had het na haar scheiding ook niet zo heel erg breed. Mijn klant besloot dat zijn vriendin wel een opkikkertje kon gebruiken en in plaats van een dure vakantie, besloten ze om af en toe een dagje uit te gaan in de drie weken dat ze gezamenlijk vakantie hadden.

Wat mag het kosten?

Toen ik hem na de vakantie opzocht en we bekeken wat het niet op vakantie gaan hem aan extra inkomsten had opgeleverd, schrok hij zich rot. Na het optellen van alle kosten voor toegangsbewijzen voor pretparken en dierentuinen en etentjes in pannenkoekenrestaurant en andere eetgelegenheden, bleek dat hij er in die drie weken ruim € 1600 doorheen gejaagd had. Omdat zij nauwelijks inkomsten had, had hij besloten om ook haar kosten op zich te nemen. En daar waar hij gehoopt had te kunnen besparen op zijn vakantie, kwam hij bedrogen uit. Zijn drie weken vakantie vieren met zijn vriendin had hem meer gekost dan een weekje op een vakantiepark.

Bezint eer u begint.

Toen ik hem vroeg hoe het zo ontzettend mis kon gaan, zie hij: Ik heb in die weken heel vaak gedacht, we gaan toch niet op vakantie, dus dan kan een etentje met z’n drietjes er wel af. Moet je nou echt besparen op je uitgaven in de vakantieperiode, ga dan op zoek naar kortingsbonnen op marktplaats of andere sites op internet. Of bedenk uitjes die relatief weinig kosten. Je kunt bijvoorbeeld ook met z’n allen gaan zwemmen in een plas en dan je eigen eten en drinken meenemen en daar dan gewoon lekker picknicken. Hoe dan ook, zorg dat je je vakantiegeld wijs besteedt.
Lees ook “Deze vakantie doe ik het anders” en “Vakantie zonder stress

(Visited 328 times, 1 visits today)