Aanvullende zorgverzekering

Zoals ik al eerder schreef zijn Nederlanders dol op verzekeringen. Velen van ons zijn dan ook over verzekerd. We verzekeren het glas van onze woning en onze telefoon. We hebben massaal tandartsverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen. Nu het einde van het jaar weer nadert, wil ik die laatste graag eens even onder de loep nemen. In Nederland kiezen met name ouderen voor uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen. Je wilt (zeker wanneer je wat ouder wordt) goed verzekerd zijn.

Basisverzekering

Nu is in Nederland de gezondheidszorg heel erg goed geregeld. Bijna alle basiszorg zit in in het basispakket van de zorgverzekeraars. Kosten voor de huisarts, de artsen in het ziekenhuis en de meeste medicijnen, worden vergoedt uit het basispakket. Dat betekent dat heel veel mensen geen aanvullende zorgverzekering nodig hebben.

De basisverzekering biedt daardoor voor veel mensen voldoende dekking. Alleen als je vaak naar de fysiotherapeut moet, of bijvoorbeeld begeleiding krijgt bij een diëtist, kan het verstandig zijn om een aanvullende zorgverzekering te sluiten.  Ook de bezoeken aan bijvoorbeeld een homeopaat, worden niet vergoedt uit de basisverzekering, maar kun je wel aanvullend meeverzekeren. Bezoek je niet regelmatig een fysiotherapeut of bijvoorbeeld een homeopaat, dan heb je in veel gevallen voldoende aan de basisverzekering.

Check je zorgkosten

Heb je het afgelopen jaar een aanvullende zorgverzekering gehad, kijk dan of je er afgelopen jaar wel gebruik van hebt gemaakt. Log in bij je zorgverzekeraar en controleer voor elke ingediende declaratie of de vergoeding uit het basispakket of uit de aanvullende verzekering heeft plaatsgevonden.
In veel gevallen zal blijken dat bijna alle zorg is voldaan uit de basisverzekering. In mijn eigen geval blijkt dat al mijn medicijnen worden vergoed uit de basisverzekering, met uitzondering van de pil. Mijn aanvullende verzekering gebruik ik alleen voor vergoeding van mijn 27 behandelingen fysiotherapie.

Voor het nieuwe jaar ga ik dus op zoek naar een verzekeraar waar ik zo goedkoop mogelijk mijn fysiotherapie kan verzekeren via een aanvullende zorgverzekering. Voor mijn man kunnen we volstaan met een basisverzekering en wellicht een verhoging van zijn eigen risico met misschien wel het maximale bedrag van € 500.

Begin op tijd met vergelijken

Voor jullie de schone taak om op tijd te beginnen met onderzoeken welke verzekering je eigenlijk nodig hebt. Via internet kun je via allerlei sites uitgebreid zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Zorg dat je geen premie betaald voor de kosten van een bevalling als je zeker weet dat je geen kinderen meer gaat krijgen. Neem de tijd om te berekenen wat voor jou de beste en voordeligste optie is.

Sigaar uit eigen doos

Voor veel van de aanvullingen in een aanvullende zorgverzekeringen geldt dat de vergoeding een sigaar uit eigen doos is. Als je bijvoorbeeld de aanschaf van een bril meeverzekerd, zie je vaak de vergoeding van bijvoorbeeld € 200 per twee jaar net zo hoog is als de extra premie die je in die twee jaar betaalt. Zie ook het artikel over de zin en onzin van de tandartsverzekering. Door een klein beetje tijd te investeren in het onderzoeken van de voor jou meest passende verzekering, kan ook jij het komende jaar veel besparen op je zorgverzekering.
Kun jij soms de premie van je zorgverzekering niet betalen? In het artikel “Maak van je zorgverzekering geen hoofdpijndossier” lees je alles over de mogelijke gevolgen.

(Visited 202 times, 1 visits today)