Financiële opvoeding

Financiële opvoeding, als je net een kind hebt gekregen, ben je daar natuurlijk helemaal niet mee bezig. Hoogstens met de vraag of het jou lukt om hun in financieel opzicht goed op te voeden. Ik ben samen met mijn man, de trotse ouder van drie jongens. Al vanaf jonge leeftijd krijgen onze kinderen zakgeld en proberen we ze financieel op te voeden tot leuke volwassenen. Net zoals andere onderdelen van de opvoeding, wordt dit niet altijd door ze op prijs gesteld.
Onze kinderen schelen onderling allemaal net geen drie jaar van elkaar. Helaas voor hun zijn ze alle drie in de laatste maanden van het jaar jarig. De jongste eind oktober, de middelste midden december en de oudste begin januari. Dat betekent voor hun dan ook dat ze in de afgelopen jaren in een korte tijd heel veel cadeau’s binnensleepte. Zo was daar hun verjaardag, Sinterklaas en ook met Kerst doen wij nog een klein cadeautje met een gedichtje met de familie.

fiinanciele opvoedingAlle drie anders

Mijn oudste zoon lijkt gelukkig in het geheel niet op zijn broers. Die investeert zijn geld alleen nog maar in zijn grote hobby, zijn computer. Kleine aankopen vindt hij zonde van zijn geld en dus spaart hij om nog betere YouTube filmpjes te kunnen maken voor zijn YouTube kanaal.
Nee om die laatste maak ik me in financieel opzicht voorlopig geen zorgen meer. Die weet dat wie wat bewaart …., die komt er wel.

Mijn jongste kocht daarentegen vlak voor zijn verjaardag een prachtig lego pakket, van het geld dat hij nog over had van zijn vorige verjaardag.  Ik had nog wat cadeau kaarten die ik voor hem apart had gelegd, maar waarvan hij niet meer wist dat hij ze nog had. Vervolgens werd hij jarig en werd ontzettend verwend met mooie cadeau’s. Met Sinterklaas kreeg hij nog meer cadeau’s en zo rond de kerstvakantie begon het te kriebelen. Hij had natuurlijk nog enorm veel verjaardags geld over dat een gat brandde in zijn spaarpot. Hij vond die vakantie dat er maar meteen (ondanks alle cadeau’s) ook nog een cadeau van al dat geld gekocht moest worden. En toen zei mama in het kader van zijn financiële opvoeding ‘nee’.

Mijn middelste zoon is geen haar beter. Hij is wat later jarig en kocht van zijn cadeaugeld nog op de dag van zijn verjaardag een drone. Vervolgens hield hij mede door zijn kinderfeestje nog een bult geld over. Daarvan kocht hij in de kerstvakantie een soundmix set en een microfoon. De microfoon bleek niet op de soundmixset te passen en de soundmix set bleek een miskoop. Na twee slapeloze nachten van ons kind waren zijn vader en ik het zat en hebben het ding terug naar de winkel gebracht en het geld terug gevraagd. De microfoon kon ook weer terug en toen had hij opeens al zijn geld weer terug. Vanaf die dag hoorden we elke dag wat anders dat hij voor zijn geld ging kopen, van een nerf pistool tot Lego tot verzin het maar. En toen zei mama weer ‘nee’.

Uitgave verbod

Eind december heb ik ze beiden een uitgave verbod opgelegd tot 1 april. Tot die datum mogen ze van mij geen cent uitgeven. En boos dat ze zijn, want het is toch hun geld en eigenlijk vinden ze dat wij ouders daar niets over te zeggen hebben.
Ik heb ze uitgelegd dat ze door zich beter te bezinnen op hun uitgaven, minder snel een miskoop doen. Door hun kooplust wat te temperen kunnen ze nu echt nadenken over wat ze het allerliefste willen kopen. En misschien wel de belangrijkste reden, ik vond dat ze eerst maar eens moesten genieten van alle nieuwe dingen die ze in de afgelopen weken hadden gekregen. Je snapt dat in huize Zijderveld de dagen tot 1 april worden afgeteld.

Wilskracht

Ik denk serieus dat het goed is voor een kind om af en toe ‘nee’ te horen. Ik las in een artikel dat het goed is om wilskracht te trainen, bijvoorbeeld door je behoeften uit te stellen. Hoe vaker je dit traint, hoe makkelijker het wordt. Bovendien kom ik te vaak bij jongeren over de vloer die allerlei leuke gadgets hebben, waaronder de nieuwste mobiele telefoon, terwijl ze al voor meer dan € 10.000 aan schuld hebben opgebouwd en er nauwelijks geld is om te eten. Veel van die kinderen geven aan geen financiële opvoeding gehad te hebben. Ik neem die opvoeding zeer serieus, zoals je ook kunt lezen in het artikel Opgelicht via Marktplaats, leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.
Soms ontbreekt de financiële opvoeding omdat ouders zelf ook nooit met geld hebben leren omgaan. Des te meer reden om kinderen in een veilige omgeving en onder toezicht met geld om te leren gaan. Zie ook mijn artikel: Geef jij je kinderen zakgeld en/of kleedgeld?

Wil jij weten of je je financiële kennis een beetje op peil hebt? Doe de quiz.

En wat doe je als je jong volwassene na een studie weer tijdelijk thuis komt wonen? Daarover gaat het artikel “Kostgeld?  Jazeker, het is hier toch geen hotel?“.

(Visited 199 times, 1 visits today)